úterý 24. listopadu 2015

24 - Vodni elektrárna

Nápad jít na vodní elektrarnu, když jste v Iguacu mi nepřišel zrovna nejlepší. Ovšem Kubík vypadal dost neoblomně. Zpětně musím uznat, že to byl nejlepší nápad jaký Kubík mohl mít.

Do elektrárny Itaipu přijiždíme ve dvanáct. Krásně stíháme prohlídkou v 13:30. Nejprve nám pustí v kinosále úvodní shrnutí a pak nástup před bus. Průvodce nás kontroluje, jestli máme pevnou obuv. A pak mě měří přísným pohledem. Mám na sobě sukňokraťasy a to se mu nelíbí. Takže mě posílá vypůjčit si něco, co zakryje kolena - delší kratasy. Ještě prohlídka přes detektor kovů, věci do uschovány a jedem.
Areál je strašně veliký, takže pohybovat se tu pěšky dost dobře nejde. První zastávka je u výhledu na bezpečnostní přeliv, já bych to spíš nazvala vývěva. Ale to berte s rezervou. Každopádně to bylo nádherný. Celá elektrárna je zasazena v nádherné přírodě. Skoro to tu vypadá, že za kamenem na vás vykoukne Hobit. Je tu park. A každý zaměstnanec, který tu pracuje déle jak 15 let, tu zasazený vlastni strom. A u něj štítek. Milé.
Druhá zastávka je na přehradě. Chytám se zábradlí a to se celé pod tlakem vody chvěje. Není vidět ani na konec přehrady. Je to 224m nad mořem. Následuje příjezd do elektrárny jako takové. Přijiždíme k sacím hrdlům, mě to připomíná obří choboty. Dostáváme se dovnitř přehrady. Reálně jsme 64 m pod hladinou přehrady.
Šírka přehrady dole je 273 m. Tloušťka zdí, kde se pohybuje je 10m, ale jelikož má přehrada  kónický tvar, tak nahoře je 8m a dole až 18m. Je zajímavé, že "dveře" (stavidla) na první fotce, jsou 25m široká a 21m vysoká. Ze vzdálenosti 2 km vypadají malinká.
Sál strojovny je 1 km dlouhý a je rozdělený na brazilskou a argentinskou část a v prostředku sedí supervizor. Devět soustrojí (turbina + generator) je na 50Hz pro brazilskou stranu a devět na 60Hz a ty jsou pro paraguayskou.
V praxi to znamená to, že některé el.zásuvky  v určité části světa jsou na 50Hz a některé na 60Hz. Proto se to rozlišuje pro Brazílii (50Hz) a Paraguay (60Hz). V ČR máme 50Hz.
Bohužel největší vodopády světa Guaira musely ustoupit výstavbě druhé největší elektrárně. Itaipu je nyní druhá největší vodní přehrada na světě, hned po přehradě Three Gorges (ta je v Číně). Přehrada dodává 90% energie Paraguai, a 19% energie spotřebovává Brazílie, včetně Rio de Janeira a Sao Paula.
Nevim jestli to vystihuji dostatečně srozumitelně pro laiky technik promine. Přikládám plánek elektrarny, z kterého je to  krásně pochopitelné.

Žádné komentáře:

Okomentovat